Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Molenzoom
De Molen 61 / 83 3995 AW
Houten

Praktijkondersteuner Somatiek

Wat is een praktijkondersteuner Somatiek?

Uw huisarts werkt samen met een praktijkondersteuner somatiek (afgekort: “POH S”) bij het behandelen en begeleiden van mensen met chronische aandoeningen zoals:

  • diabetes (suikerziekte);
  • hart- en vaatziekten (of een risico daarop);
  • longziekten (astma en COPD).

Ook kan de POH S een rol spelen bij het begeleiden van kwetsbare ouderen en van mensen die net uit het ziekenhuis ontslagen zijn.

De POH S werkt altijd onder verantwoordelijkheid  en begeleiding van uw huisarts. De landelijke richtlijnen van het Nederlands Huisarts Genootschap en de Houtense Zorgprogramma’s zijn hierbij leidend.

Wat kan de POH voor u betekenen?

Bij chronische aandoeningen is het belangrijk dat er regelmatige controles plaatsvinden om u goed te behandelen en complicaties te voorkomen. De meeste van deze controles worden door de POH gedaan. Ook geeft zij voorlichting over de ziekte en het omgaan daarmee. De POH heeft verschillende spreekuren.

Diabetes spreekuur

Controles van patiënten met diabetes vinden periodiek plaats. Jaarlijks komt u tenminste één maal voor controle bij uw huisarts. Naast het bespreken van uw bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek is er ook aandacht voor uw leefstijl (voeding, beweging), het gebruik van medicatie en de consequenties van diabetes in uw dagelijks leven.

Hart- en vaatziekten spreekuur

Regelmatige controles zijn van belang voor mensen met een verhoogd risico op het krijgen van een hart-  of vaatziekte of die hart- en vaatziekten hebben doorgemaakt. De POH controleert onder andere de bloeddruk, het gewicht en andere risicofactoren. Ook bespreekt zij de uitslagen van uw bloedonderzoek, die door de huisarts beoordeeld zijn. Zo nodig maakt zij met u een plan voor verandering van uw leefstijl en gebruik van medicatie.

Astma/COPD spreekuur

Om de conditie van de longen optimaal te houden is voor mensen met astma of COPD regelmatige controle en het meten van de longfunctie belangrijk. De POH S kan u helpen met vragen over uw longen, de medicijnen die u gebruikt en over het omgaan met uw klachten tijdens uw alledaagse bezigheden.

Hoe gaat het in zijn werk?

De huisarts verwijst u naar het spreekuur van de POH S. Ook kunt u een oproep ontvangen, omdat u volgens onze gegevens in aanmerking komt voor extra begeleiding.  U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen als u het spreekuur van de POH S wilt bezoeken.

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan de consulten bij de POH. Deze worden volledig vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Wat als ik verhinderd ben?

Indien u verhinderd bent, wilt u dan de gemaakte afspraak tijdig afzeggen. In de tijd die voor u gereserveerd was kan nog iemand anders geholpen worden. Indien u niet tijdig afzegt kunnen de kosten hiervan bij u in rekening worden gebracht. Deze kosten zijn niet te verhalen op uw zorgverzekering.

Stoppen met roken

Door personeelsgebrek kunnen wij u helaas niet begeleiden bij het stoppen met roken. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekering om te bespreken met welke partij zij afspraken hebben om u hierbij te kunnen begeleiden.

Nog vragen?

Neemt u bij vragen gerust contact op met de praktijk.